Aquest bloc no preten sentar càtedra en cap concepte, només vull anar experssant la meva manera de veure les diverses representacions gràfiques, pròpies i alienes. Bàsicament em centraré en la fotografia ja que és del que puc defensar-me millor però hi aniran sortint altres tipus d'opinions (pintura, disseny, còmic...).

M'agradaria molt poder crear discussions constructives ja que, com a no professional de cap tema, puc treure molt de profit de les opinions dels demés (encara que pensin que no en saben prou com per a opinar, excusa que no serveix ja que jo tampoc hi entenc).



_________________________________________________



Este blog no pretende sentar cátedra en ningún concepto, sólo quiero ir expresando mi manera de ver las diversas representaciones gráficas, propias y ajenas. Básicamente me centraré en la fotografía ya que es lo que puedo defenderme mejor pero irán saliendo otros tipos de opiniones (pintura, diseño, cómic ...).

Me gustaría mucho poder crear discusiones constructivas ya que, como no profesional de ningún tema, puedo sacar mucho provecho de las opiniones de los demás (aunque piensen que no saben lo suficiente como para opinar, excusa que no sirve ya que yo tampoco entiendo).


dimecres, 16 de març del 2011

Curs alternatiu de fotografia (7) - Mirar amb els ulls de la càmera

Bé, ara que ja hem jugat bastant amb la càmera, un cop vistes les centenars de fotos que hem fet haurem arribat a una conclusió: mai surt exactament el que volíem que sortís. Quina maledicció! La càmera ens té mania! No funciona bé! Res de res d'aquestes coses. A veure, els nostres ulls veuen el que la llum ens reflexa i que, normalment, és també el que veu la càmera. El problema (o virtud) ve quan la imatge arriba al cervell que aleshores és quan fa la seva percepció i interpreta aquesta imatge reflexada... que quasi mai és exactament com l'han vista els ulls i la càmera. Per tant, per a transmetre exactament el que volem hem d'aprendre a percebre les imatges tal i com ho faria la càmera, és a dir, en dos dimensions.
Ara proposo un exercici (en plan "dar cera, pulir cera") que caldria que féssiu per a aprendre a veure l'espai en dos dimensions. Caldria que dediquéssiu part del vostre temps lliure (qui en tingui, que sempre hi ha un racó) a dibuixar el que tingueu al davant. No cal que en sapigueu, només inentar veure espaialment i plasmar-ho en paper. Sembla una pèrdua de temps però no és veritat, els fotògrafs que han après a dibuixar tenen un concepte espaial molt diferent a la resta. Feu-me cas.
________________________________________

Bueno, ahora que ya hemos jugado bastante con la cámara, una vez vistas las cientos de fotos que hemos hecho habremos llegado a una conclusión: nunca sale exactamente lo que queríamos que saliera. Qué maldición! La cámara nos tiene manía! No funciona bien! Nada de nada de estas cosas. A ver, nuestros ojos ven lo que la luz nos refleja y que, normalmente, es también lo que ve la cámara. El problema (o virtud) viene cuando la imagen llega al cerebro que entonces es cuando hace su percepción e interpreta esta imagen reflejada ... que casi nunca es exactamente como la han visto los ojos y la cámara. Por lo tanto, para transmitir exactamente lo que queremos tenemos que aprender a percibir las imágenes tal y como lo haría la cámara, es decir, en dos dimensiones. 
Ahora propongo un ejercicio (en plan "dar cera, pulir cera") que tendríais que hacer para aprender a ver el espacio en dos dimensiones. Tendríais que dedicar parte de vuestro tiempo libre (quien tenga, que siempre hay un rincón) a dibujar lo que tengáis delante. No es necesario que en sepáis, sólo inentar ver espacialmente y plasmarlo en papel. Parece una pérdida de tiempo pero no es verdad, los fotógrafos que han aprendido a dibujar tienen un concepto espacial muy diferente al resto. Hacedme caso.