Aquest bloc no preten sentar càtedra en cap concepte, només vull anar experssant la meva manera de veure les diverses representacions gràfiques, pròpies i alienes. Bàsicament em centraré en la fotografia ja que és del que puc defensar-me millor però hi aniran sortint altres tipus d'opinions (pintura, disseny, còmic...).

M'agradaria molt poder crear discussions constructives ja que, com a no professional de cap tema, puc treure molt de profit de les opinions dels demés (encara que pensin que no en saben prou com per a opinar, excusa que no serveix ja que jo tampoc hi entenc).



_________________________________________________



Este blog no pretende sentar cátedra en ningún concepto, sólo quiero ir expresando mi manera de ver las diversas representaciones gráficas, propias y ajenas. Básicamente me centraré en la fotografía ya que es lo que puedo defenderme mejor pero irán saliendo otros tipos de opiniones (pintura, diseño, cómic ...).

Me gustaría mucho poder crear discusiones constructivas ya que, como no profesional de ningún tema, puedo sacar mucho provecho de las opiniones de los demás (aunque piensen que no saben lo suficiente como para opinar, excusa que no sirve ya que yo tampoco entiendo).


dimarts, 4 d’octubre del 2011

Ens estem tornant histèrics / Nos estamos volviendo histéricos.

El proper divendres comença el judici d'un tal Bienvenu Mbutu Mondondo contra el reporter belga Tintin... o el que és el mateix, un ciutadà congolès se sent profundament ofès pel còmic "Tintin al Congo" i ha decidit denunciar-lo. El cert és que no sóc massa seguidor de Tintin però, pel que he llegit, jo també m'ofendria. Tanmateix denunciar-lo ho considero una bogeria ja que va ser creat el 1931 (en ple colonialisme) quan Hergé tenia sols 23 anys i no havia estat mai al Congo. 

Arribats a aquest punt m'agradaria fer una reflexió: ens estem tornant histèrics? Més que anar prohibint coses s'hauria de fer pedagogia (si és que cal, que la gent es tonta però no tant) i ensenyar que ara es veuen les coses d'una manera, fa cent anys d'una altra, fa dos-cents d'una altra... Ara em ve al cap el cas dels Estats Units on hi ha moltes escoles a les quals la lectura de Huckleberry Finn està prohibida ja que hi apareix la paraula "negre" tot sovint i obliden que el personatge, el qual veu el negre com un ésser inferior, va descubrint que és una persona com ell i que pot ser el seu millor amic. 

Aquest tipus de demandes, penso, no són gens bones ja que fan oblidar la història i de com pensaven els que la van viure, a part de retirar del públic expressions artístiques que poden ser incòmodes als ulls de l'actualitat... just el que pensava Hitler quan feia cremar llibres que considerava tòxics. Parlant de Hitler, he llegit molt sobre ell, però cap m'ha acostat als fets reals com les memòries del seu fotògraf. Si les consideréssim de la mateixa forma que ho fa el senyor Mondondo, estariem ignorant una part importantíssima de la històra ja que allà hi apareixen opinions, diguem-ne, contràries a la moral actual. 

Enderrocarem l'Arc de Triomf de París com a element d'apologia a l'imperialisme Napoleònic? Censurarem els quaderns de Colom i dels altres conqueridors transatlàntics? Denunciem, si de cas, a Goscinny i a Uderzo per "Asterix a Hispania" pels tòpics que hi surten... o, com més d'un ha proposat, retoquem Casablanca per a que no hi surti ningú fumant (al menys d'entre els bons). 

En comptes de censurar i fer que les noves generacions no sàpiguen com pensaven els seus avis i besavis, caldria ensenyar a interpretar els clàssics dins del seu contexte i, sabent com veien les coses i les interpretaven, puguin entendre millor la història de com ho estem fen nosaltres.
_____________________________________


El próximo viernes comienza el juicio de un tal Bienvenu Mbutu Mondondo contra el reportero belga Tintín ... o lo que es lo mismo, un ciudadano congoleño se siente profundamente ofendido por el cómic "Tintín en el Congo" y ha decidido denunciarlo. Lo cierto es que no soy demasiado seguidor de Tintín pero, por lo que he leído, yo también me ofendería. Sin embargo denunciarlo lo considero una locura ya que fue creado en 1931 (en pleno colonialismo) cuando Hergé tenía sólo 23 años y nunca había estado en el Congo.
Llegados a este punto me gustaría hacer una reflexión: nos estamos volviendo histéricos? Más que ir prohibiendo cosas debería hacer pedagogía (si es que hay, que la gente es tonta pero no tanto) y enseñar que ahora se ven las cosas de una manera, hace cien años por otra, hace doscientos de otra ... Ahora me viene a la cabeza el caso de Estados Unidos donde hay muchas escuelas en las que la lectura de Huckleberry Finn está prohibida ya que aparece la palabra "negro" a menudo y olvidan que el personaje, el cual ve el negro como un ser inferior, va descubriendo que es una persona como él y que puede ser su mejor amigo.
Este tipo de demandas, pienso, no son nada buenas ya que hacen olvidar la historia y de cómo pensaban los que la vivieron, aparte de retirar del público expresiones artísticas que pueden ser incómodas a los ojos de la actualidad ... justo lo que pensaba Hitler cuando hacía quemar libros que consideraba tóxicos. Hablando de Hitler, he leído mucho sobre él, pero ninguno me ha acercado a los hechos reales como las memorias de su fotógrafo. Si las consideráramos de la misma forma que lo hace el señor Mondondo, estaríamos ignorando una parte importantísima de la histórica ya que allí aparecen opiniones, digamos, contrarias a la moral actual.
Derribaremos el Arco de Triunfo de París como elemento de apología al imperialismo Napoleónico? Censuraremos los cuadernos de Colón y los demás conquistadores transatlánticos? Denunciamos, en su caso, a Goscinny y Uderzo para "Asterix en Hispania" por los tópicos que aparecen ... o, como más de uno ha propuesto, retocamos Casablanca para que no salga nadie fumando (al menos de entre los buenos).
En vez de censurar y hacer que las nuevas generaciones no sepan cómo pensaban sus abuelos y bisabuelos, habría que enseñar a interpretar los clásicos dentro de su contexto y, sabiendo cómo veían las cosas y las interpretaban, y podrían entender mejor la historia de cómo lo estamos haciendo nosotros