Aquest bloc no preten sentar càtedra en cap concepte, només vull anar experssant la meva manera de veure les diverses representacions gràfiques, pròpies i alienes. Bàsicament em centraré en la fotografia ja que és del que puc defensar-me millor però hi aniran sortint altres tipus d'opinions (pintura, disseny, còmic...).

M'agradaria molt poder crear discussions constructives ja que, com a no professional de cap tema, puc treure molt de profit de les opinions dels demés (encara que pensin que no en saben prou com per a opinar, excusa que no serveix ja que jo tampoc hi entenc).



_________________________________________________



Este blog no pretende sentar cátedra en ningún concepto, sólo quiero ir expresando mi manera de ver las diversas representaciones gráficas, propias y ajenas. Básicamente me centraré en la fotografía ya que es lo que puedo defenderme mejor pero irán saliendo otros tipos de opiniones (pintura, diseño, cómic ...).

Me gustaría mucho poder crear discusiones constructivas ya que, como no profesional de ningún tema, puedo sacar mucho provecho de las opiniones de los demás (aunque piensen que no saben lo suficiente como para opinar, excusa que no sirve ya que yo tampoco entiendo).


dimecres, 24 de juliol del 2013

Fotògrafs amb història: Marianne Breslauer (1909-2001)

La carrera de Marianne Breslauer durà el que trigà en casar-se amb Walter Feilchenfeldt, més o menys 10 anys, quan passà a ajudar el seu marit que era marxant d'art. I és una llàstima, però s'hauria d'entendre (o intentar entendre, si es pot) quin era el paper de la dona fins la primera meitat del segle XX. Evidentment la carrera professional d'una dona tenia el respecte que tenia i mai podia passar per sobre de la del seu marit.
_______________________________________

La carrera de Marianne Breslauer duró lo que tardó en casarse con Walter Feilchenfeldt, más o menos 10 años, cuando pasó a ayudar a su marido que era marchante de arte. Y es una lástima, pero se debería entender (o intentar entender, si se puede) cuál era el papel de la mujer hasta la primera mitad del siglo XX. Evidentemente la carrera profesional de una mujer tenía el respeto que tenía y nunca podía pasar por encima de la de su marido.

1927 Edgard Wallace

1927 Paul Citroën

1929 Auteuil

1929 Porte d'Orléans, Paris

1929 Paris

1929 Autoretrat

1930 Cigarette

1930 Ruth Von Morgen

1931 Alexandria

1931 Circus, Berlin

1931 Djemila, Jerusalem


Marianne Breslauer va néixer a Berlin el 20 de novembre de 1909. Va estudiar fotografia entre els anys 1927 i 1929, any en el qual viatjà a París per a treballar durant un breu temps amb Man Ray, el qual l'encoratjà a seguir el seu propi ideal a la fotografia. El 1930 tornà a Berlin i treballà amb Elsbeth Heddenhausen, la qual li ensenyà totes les tècniques de laboratori. Durant aquest temps va fer alguns reportatges com el que va fer a Palestina l'any 1931 o quan va anar a Espanya l'any 1933 amb la periodista Annemarie Schwarzenbach. Precisament és d'aquest període del que es parla més a les biografies de Breslauer i és per la singularitat del personatge de Schwarzenbach: era una dona captivadora, de qui Breslauer digué que "no és una dona ni un home, si no que és un àngel, un arcàngel!". Sempre vestia com un home i mai no va amagar les seves tendències sexuals. Quan veiem la fascinació que sentia Marianne Breslauer per Annemarie Schwarzenbach, qualsevol pot pensar en una relació sentimental entre les dues però, sembla ser, que no hi va haver res d'això.
________________________________________

Marianne Breslauer nació en Berlín el 20 de noviembre de 1909. Estudió fotografía entre los años 1927 y 1929, año en el que viajó a París para trabajar durante un breve tiempo con Man Ray, el cual la animó a seguir su propio ideal en la fotografía. En 1930 volvió a Berlín y trabajó con Elsbeth Heddenhausen, la cual le enseñó todas las técnicas de laboratorio. Durante este tiempo algunos reportajes como el que hizo en Palestina en 1931 o cuando fue a España en 1933 con la periodista Annemarie Schwarzenbach. Precisamente es de este periodo del que se habla más en las biografías de Breslauer y es por la singularidad del personaje de Schwarzenbach: era una mujer cautivadora, de quien Breslauer dijo que "no es una mujer ni un hombre, si no que es un ángel, un arcángel! ". Siempre vestía como un hombre y nunca ocultó sus tendencias sexuales. Cuando vemos la fascinación que sentía Marianne Breslauer por Annemarie Schwarzenbach, cualquiera puede pensar en una relación sentimental entre las dos pero, parece ser, que no hubo nada de eso.

1932 Annemarie Schwarzenbach

1932 George Hoyningen-Huene

1932 Man Ray

1932 Mannequin at Joe Strasser Berlin

1932 Models at Joe Strasser Berlin

1932 Models at Joe Strasser Berlin


1933 Pamplona

1933 Freizeit eines arbeitenden Mädchens

1933 Freizeit eines arbeitenden Mädchens

1933 Kinder in Spanien

1933 Maud Thyssen

1933 Oskar Kokoschka

1933 Autoretrat


Malgrat ser d'origen jueu va seguir vivint a Alemanya. L'única cosa que va fer que marxés, l'any 1936, no va ser cap persecució, si no que l'agència fotogràfica de Berlin va demanar a tots els seus treballadors jueus que signessin amb pseudònim per tal de que no es fer evident el seu origen. Aquest fet desencadenà una forta discussió que va acabar amb la marxa de Marianne Breslauer a Amsterdam. Allà conegué el marxant d'art Walter Feilchenfeldt amb qui es casà i ajudà amb el seu negoci fins que ell morí l'any 1953, moment el qual Breslauer continuà com a marxant. Marianne Breslauer morí a Suïssa el 7 de febrer de 2001. Igual aquest personatge no sigui tot l'apassionant que podrien ser d'altres comentats en anteriors posts, però he descobert a Annemarie Schwarzenbach; si podeu, llegiu-ne alguna biografia. Si no s'ha fet cap pel·lícula, seria hora de fer-la. És una vida ben curiosa.
_______________________________________

A pesar de ser de origen judío siguió viviendo en Alemania. La única cosa que hizo que se fuera, en 1936, no fue ninguna persecución, sino que la agencia fotográfica de Berlín pidió a todos sus trabajadores judíos que firmaran con seudónimo para que no se hiciera evidente su origen. Este hecho desencadenó una fuerte discusión que acabó con la marcha de Marianne Breslauer a Amsterdam. Allí conoció al marchante de arte Walter Feilchenfeldt con quien se casó y ayudó con su negocio hasta que él murió en 1953, momento en el que Breslauer continuó como marchante. Marianne Breslauer murió en Suiza el 7 de febrero de 2001. Igual este personaje no sea todo lo apasionante que podrían ser otros comentados en anteriores posts, pero he descubierto a Annemarie Schwarzenbach, si podeis, leed alguna biografía. Si no se ha hecho ninguna película, sería hora de hacerla. Es una vida muy curiosa.

1934 Annemarie Schwarzenbach

1934 Lisa von Cramm

1934 Ruth von Morgen

1934 Ruth von Morgen

1934 Ruth von Morgen

1934 Sacrow

1935 Munster

1937 Défense d'afficher

Annemarie Schwarzenbach

Annemarie Schwarzenbach

Annemarie Schwarzenbach

Jardin du Luxemburg, Paris

Jutta Zambrona

Autoretrat






Nota: en aquesta série de "Fotògrafs amb història" no hi faré constar les fonts de les informacions ni de les imatges. Conec bé les normes no escrites de publicacions però, també, he pogut copsar a les meves recerques textos idèntics d'una pàgina a una altra no deixant clar quin és l'orígent de la font. Pel que fa a les imatges, sovint m'he trobat que a una mateixa se li atribueixen diferents autors, dates o localitzacions, per tant, agrairia que si algú hi troba alguna incorrecció m'ho faci saber.

______________________________________

Nota: en esta serie de "Fotógrafos con historia" no haré constar las fuentes de las informaciones ni de las imágenes. Conozco bien las normas no escritas de publicaciones pero, también, he podido captar en mis investigaciones textos idénticos de una página a otra no dejando claro cuál es el origen de la fuente. En cuanto a las imágenes, a menudo me he encontrado que a una misma se le atribuyen diferentes autores, fechas o localizaciones, por tanto, agradecería que si alguien encuentra alguna incorrección me lo haga saber.