Aquest bloc no preten sentar càtedra en cap concepte, només vull anar experssant la meva manera de veure les diverses representacions gràfiques, pròpies i alienes. Bàsicament em centraré en la fotografia ja que és del que puc defensar-me millor però hi aniran sortint altres tipus d'opinions (pintura, disseny, còmic...).

M'agradaria molt poder crear discussions constructives ja que, com a no professional de cap tema, puc treure molt de profit de les opinions dels demés (encara que pensin que no en saben prou com per a opinar, excusa que no serveix ja que jo tampoc hi entenc).



_________________________________________________



Este blog no pretende sentar cátedra en ningún concepto, sólo quiero ir expresando mi manera de ver las diversas representaciones gráficas, propias y ajenas. Básicamente me centraré en la fotografía ya que es lo que puedo defenderme mejor pero irán saliendo otros tipos de opiniones (pintura, diseño, cómic ...).

Me gustaría mucho poder crear discusiones constructivas ya que, como no profesional de ningún tema, puedo sacar mucho provecho de las opiniones de los demás (aunque piensen que no saben lo suficiente como para opinar, excusa que no sirve ya que yo tampoco entiendo).


divendres, 31 de maig del 2013

París 2013 (38)


Fotògrafs amb història: Agustí Centelles (1909-1985) 3/3

El llegat / El legado

Centelles és patrimoni cultural o una marca registrada propietat dels seus hereus? Reconec que sóc incapaç de ser imparcial en aquest debat. M'explico:
______________________________________

Centelles es patrimonio cultural o una marca registrada propiedad de sus herederos? Reconozco que soy incapaz de ser imparcial en este debate. Me explico:







Molts anys després de la mort de Centelles, els seus fills Sergi i Octavi decidiren vendre el contingut de la maleta al millor postor. Ells en diuen el que tingués millor projecte per a preservar el patrimoni d'un dels fotoperiodistes més importants de la història, però curiosament aquest també és el qui va pagar més: 700.000 € encara que ells digueren que no fou la més alta, segur que sí ho va ser la d'institucions públiques. El problema, per a mi, va ser el comprador: El Centro Documental de la Memoria Historica de Salamanca.
_______________________________________

Muchos años después de la muerte de Centelles, sus hijos Sergi y Octavi decidieron vender el contenido de la maleta al mejor postor. Ellos lo llaman el que tuviera mejor proyecto para preservar el patrimonio de uno de los fotoperiodistas más importantes de la historia, pero curiosamente éste también es el que pagó más: € 700.000 aunque ellos dijeron que no fue la más alta, seguro que lo fue la de instituciones públicas. El problema, para mí, fue el comprador: El Centro Documental de la Memoria Histórica de Salamanca.







Tampoc passaria res si no fos perque Centelles es jugà la vida per a que aquell fons no fos incautat per l'enemic. És aquest centre l'enemic? Es pot preguntar més d'un. Símbòlicament sí, penso jo. Allà s'han nodrit de documanacíó tant oficial com privada de tots aquells que van participar en defensa de la república i que els va ser incautada després de la guerra. Quan ja ben avançada la democràcia, els legítims propietaris van voler recuperar el que era seu, van saltar les veus més ràncies per tal de retenir aquell fons requisat, resumides amb les paraules que va dir Torrente-Ballester al balcó de l'ajuntament de Salamanca: "Aquest fons ens pertany per dret de conquesta".
_______________________________________

Tampoco pasaría nada si no fuera porque Centelles se jugó la vida para que aquel fondo no fuera incautado por el enemigo. Es este centro el enemigo? Se puede preguntar más de uno. Simbólicamente , pienso yo. Allí se han nutrido de documanacíó tanto oficial como privada de todos aquellos que participaron en defensa de la república y que les fue incautada después de la guerra. Cuando ya bien avanzada la democracia, los legítimos propietarios quisieron recuperar lo que era suyo, saltaron las voces más rancias para retener ese fondo requisado, resumidas con las palabras que dijo Torrente-Ballester en el balcón del ayuntamiento de Salamanca : "Este fondo nos pertenece por derecho de conquista".






Sé que cadascú és lliure de fer el que vulgui amb el que és seu, però jo pregunto, amb aquest acte, no s´han carregat els germans Centelles la memòria del seu pare i tot pel que van lluitar. Al cap i a la fi, els negatius han acabat on ell hagués mort per tal d'evitar que hi anessin.
___________________________________________

Sé que cada uno es libre de hacer lo que quiera con lo suyo, pero yo pregunto, con este acto, no se han cargado los hermanos Centelles la memoria de su padre y todo por lo que luchó. Al fin y al cabo, los negativos han acabado donde él hubiera muerto para evitar que fueran







Nota: en aquesta série de "Fotògrafs amb història" no hi faré constar les fonts de les informacions ni de les imatges. Conec bé les normes no escrites de publicacions però, també, he pogut copsar a les meves recerques textos idèntics d'una pàgina a una altra no deixant clar quin és l'orígent de la font. Pel que fa a les imatges, sovint m'he trobat que a una mateixa se li atribueixen diferents autors, dates o localitzacions, per tant, agrairia que si algú hi troba alguna incorrecció m'ho faci saber.

______________________________________

Nota: en esta serie de "Fotógrafos con historia" no haré constar las fuentes de las informaciones ni de las imágenes. Conozco bien las normas no escritas de publicaciones pero, también, he podido captar en mis investigaciones textos idénticos de una página a otra no dejando claro cuál es el origen de la fuente. En cuanto a las imágenes, a menudo me he encontrado que a una misma se le atribuyen diferentes autores, fechas o localizaciones, por tanto, agradecería que si alguien encuentra alguna incorrección me lo haga saber.