Aquest bloc no preten sentar càtedra en cap concepte, només vull anar experssant la meva manera de veure les diverses representacions gràfiques, pròpies i alienes. Bàsicament em centraré en la fotografia ja que és del que puc defensar-me millor però hi aniran sortint altres tipus d'opinions (pintura, disseny, còmic...).

M'agradaria molt poder crear discussions constructives ja que, com a no professional de cap tema, puc treure molt de profit de les opinions dels demés (encara que pensin que no en saben prou com per a opinar, excusa que no serveix ja que jo tampoc hi entenc).



_________________________________________________



Este blog no pretende sentar cátedra en ningún concepto, sólo quiero ir expresando mi manera de ver las diversas representaciones gráficas, propias y ajenas. Básicamente me centraré en la fotografía ya que es lo que puedo defenderme mejor pero irán saliendo otros tipos de opiniones (pintura, diseño, cómic ...).

Me gustaría mucho poder crear discusiones constructivas ya que, como no profesional de ningún tema, puedo sacar mucho provecho de las opiniones de los demás (aunque piensen que no saben lo suficiente como para opinar, excusa que no sirve ya que yo tampoco entiendo).


dimecres, 8 de juny del 2011

Jacques Leonard (El Payo Chac)

Ahir me vaig deixar caure per l'arxiu fotogràfic de Barcelona per veure una exposició que s'havia inaugurat feia poc i que estava dedicada a un tal "Payo Chac".
Bé, l'entrada és de franc, per tant, hi entro i xafardejo. Al·lucinant. Primer voldria explicar qui és aquest senyor. Es deia Jacques Leonard, va néixer a París el 1909 i va morir a L'Escala el 1995. Com el defineixen a hoyesarte.com era "aventurer, domador de cavalls de carreres, cineasta, escriptor i, sobretot, fotògraf". Al voltant de 1950 vingué a viure a Barcelona on s'enamorà (i es casà) de Rosario Amaya, cosina de Carmen Amaya. 
Aquesta unió va fer que s'intriduís de ple dins la societat gitana integrant-se com un més i essent acceptat per la comunitat. A partir d'aquell moment era el Payo Chac. Aquest factor és el que el fa diferent de qualsevol fotògraf que hagi retratat cultures marginades i bosses de pobresa i, realment, és el que em fascina més. Aquí no analitzaré ni la qüestió tècnica (que, com he dit alguna vegada, en sóc novell) ni l'expressiva (es comenten per si soles i cadascuna explica una història). Vull comentar un altre factor i és la mirada amb la que estan fetes les fotografies. Una mirada de complicitat, fuig de la maleïda alteritat la qual ens perpetren la majoria de fotògrafs, fins i tot els més reputats, donant una visió de compassió, denúncia o reivindicació d'un orgull ferit dels pobles marginats, oblidats i oprimits. Leonard ens dona molt més, una visió de la quotidianeitat, del dia a dia dels habitants de les barraques de Monjuïc, la vida al Somorrostro, casaments, nits de Nadal i de Sant Joan, les comunions... amb la senzillesa del que és com aquest poble, que l'únic que pretén és viure, passar-ho el millor possible, celebrar les festes a la seva manera, etc. 
Leonard no fa les fotografies per a que els "blancs" ens compadim dels pobres gitanos, les fa per als gitanos, sense cap altra pretensió. Va deixar. a la seva mort, milers de negatius tancats en un armari els quals han sigut recuperats (o descoberts) recantment i cedits a l'arxiu fotogràfic de Barcelona (ho sento, germans Centelles, però la vostra manera de fer cada cop té menys justificació). Recomano que, qui pugui, la vagi a veure. Qui no, remeni per la xarxa buscant-hi imatges, valen la pena, de veritat.
___________________________________________


Ayer me dejé caer por el archivo fotográfico de Barcelona para ver una exposición que se había inaugurado hacía poco y que estaba dedicada a un tal "Payo Chac".
Bueno, la entrada es gratis, por lo tanto, entro y cotilleo. Alucinante. Primero quisiera explicar quién es este señor. Se llamaba Jacques Leonard, nació en París en 1909 y murió en L'Escala en 1995. Como lo definen a hoyesarte.com era "aventurero, domador de caballos de carreras, cineasta, escritor y, sobre todo, fotógrafo". Alrededor de 1950 vino a vivir a Barcelona donde se enamoró (y se casó) de Rosario Amaya, prima de Carmen Amaya.
Esta unión hizo que se introdujera de lleno en la sociedad gitana integrándose como uno más y siendo aceptado por la comunidad. A partir de ese momento era el Payo Chac. Este factor es el que lo hace diferente de cualquier fotógrafo que haya retratado culturas marginadas y bolsas de pobreza y, realmente, es lo que me fascina más. Aquí no analizaré ni la cuestión técnica (que, como he dicho alguna vez, soy novato) ni la expresiva (se comentan por sí solas y cada una cuenta una historia). Quiero comentar otro factor y es la mirada con la que están hechas las fotografías. Una mirada de complicidad, huye de la maldita alteridad que nos perpetran la mayoría de fotógrafos, incluso los más reputados, dando una visión de compasión, denuncia o reivindicación de un orgullo herido de los pueblos marginados, olvidados y oprimidos. Leonard nos da mucho más, una visión de la cotidianeidad, del día a día los habitantes de las barracas de Montjuïc, la vida en Somorrostro, bodas, noches de Navidad y de San Juan, las comuniones ... con la sencillez del que es como este pueblo, que lo único que pretende es vivir, pasarlo lo mejor posible, celebrar las fiestas a su manera, etc.
Leonard no hace las fotografías para que los "blancos" nos compadecemos de los pobres gitanos, las hace para los gitanos, sin ninguna otra pretensión. Dejó. a su muerte, miles de negativos encerrados en un armario los que han sido recuperados (o descubiertos) recientemente y cedidos al archivo fotográfico de Barcelona (lo siento, hermanos Centelles, pero su manera de hacer cada vez tiene menos justificación) . Recomiendo que, quien pueda, la vaya a ver. Quien no, remueva por la red buscando imágenes, valen la pena, de verdad.